Searching...
12 Ekim 2012 Cuma

Yandex.Haberler nedir? Yandex Haberlere Kayıt Olmak


yandex.haber,yandex.haberler,yandex.haber site ekleme,yandex haber,yandex haberler,yandex haberlere site ekleme,yandex site ekleme
Bir otomatik haber işleme ve toplama hizmetidir.
Hizmet, gerçek zamanlı olarak haftanın 7 günü 24 saat günlük olarak güncellenir ve günün resmini çizen bilgileri tarafsızca ortaya koyar. İşlenen veriler, Türkiye'nin önde gelen haber ajanslarından gelmektedir.


Yandex.Haberler yalnızca metinlerin sergilenmesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda multimedya: fotoğraf, ses ve video materyalleri de kullanır.

Haber kaynaklarından gelen tüm bilgiler, otomatik olarak konularına göre gruplanır. Otomatik yaklaşım farklı görüş açılarını bir yayında toplayarak yayının objektif olarak şekillenmesini sağlar. Bu sayede, kullanıcı farklı basın yayın organlarından gelen olaylara dair bilgiler arasında kıyaslama yapma imkanı bulur.
   
Konular

Konu bir olay hakkındaki farklı medya bildirilerinin seçimidir. Konuların sınıflandırması, bilgi akımlarının kelimesi kelimesine yakınlığının belirlenmesi yöntemiyle oluşur.
Konuların sıralanması

Yandex Haberlerdeki tüm konular önem sırasına göre sıralanır. Konu sınıflandırması ilk olarak konudaki bildirilerin sayısına ve güncelliğine böylelikle de kullanıcının ilgisine bağlıdır. Bu inceleme ve sıralama algoritmaları Yandex'in orijinal işlemidir.
Konunun tasviri

Konunun tasviri ''çoklu belge özeti'' teknolojisine dayanır. Konunun tüm iletilerinde daha çok önem taşıyan nesneler, yani coğrafi nesneler, tarihler ve sayılar otomatik olarak ayrılır. Bunlar konunun kilit kelimeleriyle ve haber sorgulamalarıyla birlikte, özet için haber iletilerinin seçimini belirler.

Konu fotoğraflarla örnek verilerek açıklanır. Konunun ilk sayfasında bildirilerin gösteriminin seçiminde, program mevcut konunun bildirilerinin reytingini göz önüne alır. Bildirilerin reytingini onların başka kaynaklar tarafından alıntı yapılıp yapılmaması, yayınlanma zamanı ve kaynağın genel reytingdeki yeri etkiler. Maksimum reytingle seçilen 15 bildiri yayınlanma zamanına göre sıralanır. Konuya dahil olan tüm kalan bildirilere "konu ile ilgili tüm haberler" bağlantısıyla ulaşılabilir.

Kaynağın reytingi aşağıdaki üç göstergenin temeline dayanarak oluşur:

Çabuk ve etkili olarak davranma kaynağın buna ya da başka bir olaya ne kadar hızlı tepki verdiğinin göstergesidir. Kaynağın ilk bildirimi konunun başlangıcından ne kadar uzak olursa çabuk ve etkilimi davranımı o kadar düşüktür.

Özgünlük kaynaktan gelen genel mesajlara göre özgünlük alanı belirlenir.

Kaynak olarak gösterme

Diğer kaynakların bildirilerindeki kaynak bağlantıların sayısı ve bağlanılan ajansların sayısı belirlenir. Hyperlink gibi değerlendirilir ve belirtilen haber kaynağı adı, haber ajansı adının eşdeğer isimleriyle belirtilir.

Reyting her ay otomatik olarak yenilenir. Reyting itibarı gösterir. Eğer kaynak bir aylık süre içerisinde günlük düşük göstergelere sahipse fakat iki günde keskin bir şekilde değiştirilmişse, kaynağın yeri genel değerlendirmede en azından 28 günlük sürede daha değişmeyecektir.

Haber arama

Sadece sitenin bölüm başlıklarında sunulan haberlere bakmakla kalmayıp ayrıca ilgilendiğiniz tema hakkında haberler arayabilirsiniz. Bunun için arama satırına sorgular yazabilirsiniz. Ayrıca gelişmiş arama yardımıyla ilginizi çeken olay ve haberleri arayabilirsiniz.
Sorgulama dili

Daha doğru arama için sorguların dili kullanılabilir:

Sorguda kelimenin sinonimini "|" işareti kullanarak göster: [Deprem | Zelzele];
Alıntı aramasıyla (tırnak işareti) kullan: ["olimpiyat oyunları"];
Eğer sorguda girdiğiniz kelimeden emin değilseniz «joker» komutunu kullanın: ["Türk Milli * Takımı"];
Önlerine "~" işareti koyarak belirlenen kelimeleri arama sonuçlarından çıkar: [Zaman ~ gazete ~ haber];
Operatör host kullanarak belli bir sitede arama yapın: [Politika host:www.hurriyet.com.tr];
Operatör title kullanarak sadece başlıklarda arama yapın: [title:(bilgisayar oyunları)]

Kitle Haberleşme Araçları için Bilgiler

Yandex.Haber bir otomatik haber derleme ve işleme hizmetidir. Hizmetin amacı, İnternetteki haber yayınlarından alınan haberlere dayanarak, o güne ait haberlerin özet bir resminin sunulmasıdır. Hizmetin tüm çalışma aşamaları bilgisayar programları tarafından gerçekleştirilir.

Yandex.Haber altyapısında yer alan programlar, haber sayfalarında öncelikle güncel, bilgilendirici, alıntılanan haberlere ait (bütün bu özellikler algoritma ile otomatik olarak belirlenmektedir) bağlantıları gösterecek şekilde ayarlanmıştır. Yandex.Haber geliştiricileri, kitlelerin çıkarlarını göz önüne alarak, algoritmaların haber sayfalarında yazdırma bağlantılarının ve gereksiz tekrarların gösterilmemesini sağlayacak şekilde geliştirilmesi için çaba göstermektedirler.

Kitle iletişim araçları açısından Yandex.Haber ortaklık programına katılmak, ziyaretçi sayısını ve yayınların takipçilerini sürekli artırma fırsatı demektir.

Yayınınızdaki haberlerin Yandex tarafından dizinlenmesini istemiyorsanız, Yandex robotlarının dizinlemesini robots.txt dosyası içerisinde yasaklayabilirsiniz.

İş Ortaklığı Teklifi

Yandex, yayının sitesinde yayınlanan verileri çok hızlı bir şekilde dizinler ve bu işlemden sonra bunlar kullanıcıların aramalarında kullanılabilir hale gelir. Yandex sayfalarında, haberlerin başlıkları yer alır ve bunların bağlantılarına tıklandığında yayının sayfasına, yani verilerin ana kaynağına gidilir.

Yandex'in yayına ait materyalleri dizinleyebilmesi için, bunların yayının web sitesinde erişime açık RSS biçiminde yerleştirilmesi gerekmektedir. Bir süre sonra Yandex bu verileri tespit eder ve kendi veri tabanına ekler. Yayının, Yandex.Haber hizmetine öncelikli olarak dahil olmayı istemesi durumunda, bu konuyla ilgili olarak destek@haber.yandex.com.tr adresine e-posta gönderilerek, müşteri hizmetlerinin bilgilendirilmesi gerekir.

Yayın, kendi verilerinin daha kapsamlı olarak dizinlenmesini ve dolayısıyla hizmetin sayfalarında beklentilerine daha uygun bir şekilde sıralanmasını istiyorsa, yayının teknik yetkilisinin, yayını aşağıda verilen teknik şartlara göre düzenleyerek aktarması gerekmektedir. Verilerin iş ortağı tarafından aktarılması ve bunların Yandex tarafından dizinlenmesi, karşılıklı faydaya dayalı bir işbirliği çerçevesinde gerçekleştirilir.
Bilgiye erişim

Yayının Yandex.Haber hizmetine aktarmaya karar verdiği veriler, İnternette serbest ve ücretsiz olarak erişime açık şekilde bulunmalıdır (kayıt yaptırma zorunluluğu serbest erişimin sınırlandırılması olarak değerlendirilir).

Her mesajın (haberin) özgün tanımlayıcısı onun URL’sidir (İnternet adresidir). Her bir URL'de, tam haber metnini içeren ayrı bir sayfa açılmalıdır (haber listesine veya sitenin ana sayfasına giden bağlantılar olması durumunda bu şart ihlal edilmiş sayılır). Bununla birlikte, başlığın ve metnin başlangıcının ilk ekranda görüntülenebilmesi gerekir. Yayın sayfasına erişim, hızlı ve istikrarlı olmalıdır.
İçeriğe ilişkin şartlar

Yandex.Haber hizmeti ortakları, birden çok konuda veya tek bir konuda uzmanlaşmış yayınlar olabilir (sektörel yayınlar, resmi bilgi kaynakları ve belirli bir konudaki siteler bunlara dahildir). İş ortakları için zorunlu ön koşul, yürürlükteki yasalara uyulmasıdır. Özellikle, Yandex.Haber hizmetine aktarılan kaynaklar, şiddete teşvik, nefret veya düşmanlık, hakaret veya tehdit içeren ifadeler ile kişinin şeref ve haysiyetini aşağılayan ve medeni haklarını herhangi bir şekilde ihlal eden ifadeler içermemelidir. Ayrıca, aktarılan metinlerin hiçbir bölümünde, herhangi bir küfür içeren mesajların bulunması da kabul edilemez.

Hizmetin iş ortakları haber ve analitik nitelikli materyaller yayınlayan yayınlardır. Yandex.Haber'e aktarılmak üzere sunulan materyaller, haber değeri olmayan mesajlar içermemelidir (hava durumu, liste ve planlar, blog ve forum mesajları, yaklaşan etkinlik duyuruları, reklamlar, şiirler, fıkralar, taşlamalar, burç falları, sanat eserleri). Yandex.Haber hizmeti için yapılan aktarımlarda, diğer çevrimiçi kitle haberleşme araçları tarafından daha önce yayınlanmış materyal özelliği taşıyan yayınlar bulunduğunda, bunlar çoğunlukla Yandex.Haber robotları tarafından kopya olarak işleme tabi tutulur. Kopyalar, orijinal metinle büyük ölçüde örtüşen dokümanlardır. Bunlar konu oluşturulana kadar otomatik olarak belirlenmekte, konularda "benzer mesajlar" şeklinde gösterilmekte ve Yandex.Haber arama sonuçlarında yer almamaktadır; ancak bunlara kitle haberleşme araçları veritabanındaki yayın sayfasında ulaşılabilmektedir. Orijinal mesaj şunlara göre belirlenir: haberin sitede yayınlandığı tarih, metinlerin karşılaştırmalı analizi ve alıntılanan kaynaklar (köprüler ve metin referansları göz önüne alınır).

Hizmet yönetimi, katılım için yapılan başvuruları reddetme hakkını saklı tutar.
Güncellemelerin sıklığı

Mesaj sayılarında maksimum veya minimum bir sınırlama bulunmamaktadır, ancak yayın, bilgiler kısmında belirtilecek bir sıklıkta güncellenmelidir. Yayın tarafından aktarılan mesajlar, Yandex tarafından her 10 dakikada bir dizinlenir.

Aktarılan veriler

Her mesajda bulunması şart olan özellikler: Başlık, saat/tarih, URL adresi, tam metin. Mesajın tam metni sadece arama motorunun dizinlemesi için gereklidir ve Yandex sayfalarında yayınlanmaz. Tam metnin aktarılması arama kalitesini önemli ölçüde artırmakta, dolayısıyla Yandex.Haber hizmeti iş ortağı olan yayının ziyaret edilme oranını artırmaktadır. İsteğe bağlı kısımlar: özet, resim, video/ses dosyaları.

Başlık, özet ve metnin tamamına ilişkin herhangi bir karakter sayısı sınırlaması bulunmamaktadır, ancak Yandex sayfalarında haber başlıklarının sıralanmasında, onların boyutları dikkate alınabilir (bu tür durumlarda öncelik "orta uzunluktaki" başlığa, yani ne çok uzun ne çok kısa olan başlığa verilir).

Yayının bölümlü yapıya sahip olması durumunda, mesajlar bölüm adlarıyla birlikte iletilmelidir (yayında uygulanan bölümler isteğe bağlı olarak adlandırılabilir ancak bölümün içeriği belirtilen adla uyumlu olmalıdır). Yayının bölümleri, aktarım sırasında Yandex.Haber bölümleriyle ilişkilendirilecektir. Bölümlerin daha kesin bir şekilde ilişkilendirilebilmesi için, aktarım dosyası ile birlikte yayınınızın aktarılacak materyallere ilişkin bölüm listesinin de gönderilmesi gerekmektedir.

Aktarım formatı

Verilerin aktarımı RSS 2.0 formatında gerçekleştirilir (Uluslararası bir Web içeriği dağıtım standardı). RSS 2.0 hakkında detaylı açıklamaları (İngilizce) dikkatle okumanızı öneririz.
Nasıl Yandex.Haber İş Ortağı Olunur?

Talebinizi, yayınınız hakkındaki bilgilerle birlikte destek@haber.yandex.com.tr adresine gönderin. Sizinle en kısa zamanda iletişim kurarak gerekli tüm bilgiler ve sonraki adımlar konusunda sizi bilgilendireceğiz.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Back to top!
Canlı Tv izle - Tv izle - Show Tv Canlı izle - Star Tv Canlı izle - Kanal D Canlı izle- Mobese Kameraları
Planet Mutfak izle